Jablečný koláč

V jednoduchosti je krása, říká se. A já s tím plně souhlasím. Existuje takové jednoduché, krásné a veskrze platné pravidlo, které říká, že využívat v kuchyni především sezonní suroviny se vyplatí. Nakupte si teď v únoru třeba jahody a dejte mi za pravdu, že koušete do předražené hmoty, červené barvy, která s požitkem prosyceným vůní letních jahod nemá nic společného.
Na co se ale v zimních dnech můžeme spolehnout je jablko, které je ještě z podzimní sklizně uložené ve sklepě. Ideálně bude-li to odrůda Golden Delicious, neb ta bude dnes hrát prim. V polovině října sklizená, vhodně uskladněná ve vlhčím prostředí, jinak silně vadne, vydrží s přehledem do března až dubna. Nevypadá ani naleštěně, ani jako ze žurnálu (pokud si na něm tedy nedal prodejce záležet), ale když mu dáte šanci a necháte ho rozehrát hru chutí společně třeba s vanilkou, tak Vás nezklame.

jablečný koláč

Podobně jako u ostatních francouzských koláčů i tady máme na výběr mezi těsty pâte sablée, pâte brisée nebo pâte sucrée. Mé oblíbené je pâte sablée, stejné používám i u hruškového tarte tatin nebo citrónového koláče. Opakování je matkou moudrosti, a tak uvedu předpis:

suroviny na těsto (pro 24cm velkou kolačovou formu):

  • 150g másla
  • 90g cukru
  • 2 žloutky
  • 255g hladké mouky
  • špetka soli

Utřeme máslo s cukrem a špetkou soli do nadýchané konzistence, po jednom postupně přidáme oba žloutky, nakonec přidáme mouku a vypracujeme těsto. V případě potřeby přidejte lžíci – dvě studené vody, ale pozor – ať těsto není příliš řídké. Zabalte do fólie a šup s ním do ledničky, alespoň na 1 hodinu, ale vydrží tam připravené i jeden týden. Pokud bude těsto málo vychlazené, jeho další zpracování bude obtížné.
Těsto si spokojeně odpočívá v lednici a my se vrhneme na přípravu jablečného kompotu, a budeme potřebovat:

  • 370g oloupaných jablek /ideálně odrůdy Golden Delicious/
  • 75g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • ½ citrónu

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a důkladně potřeme šťávou z citrónu, předejdeme tím oxidaci. Nemáčíme v kyselé vodě, sice by nám nezhnědla, ale zároveň by se z nich do vody uvolňoval cukr.  Jablka nakrájíme stejně velké malé kostičky o hraně zhruba 6 mm. V kastrůlku, nad středním plamenem, smícháme cukr a 50 ml vody a necháme rozpustit, přidáme jablka, vyškrábnutá semínka z podélně rozpůleného vanilkového lusku i lusk sám, přiklopíme pokličkou, stáhneme plamen a za občasného míchání vaříme okolo 20 minut, resp. dokud nebudou jablečné kostičky „průsvitné“ a veškerá voda odpařená. Přendáme do vhodné misky, vanilkový lusk odstraníme, přikryjeme potravinářskou fólií, ať nám kompot neoschne a nezhnědne. A necháme ho kompletně vychladnout. Odležené těsto, rozválíme na pomoučeném válu do 3 mm tloušťky a opatrně přeneseme do koláčové formy, pečlivě přitiskneme okraje ke stěnám a vrátíme zpět do lednice vychladit. Na vychlazené těsto rovnoměrně rozetřeme jablečný kompot. Na ozdobení koláče:

  • 3 jablka /ideálně odrůdy Golden Delicious/
  • ½ citrónu /říkejme ji druhá/

Jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců, důkladně potřeme citrónovou šťávou a nakrájíme na velmi tenké plátky, ne tlustší než 3mm. A poklademe je na koláč. Volitelně lehce pocukrujeme vanilkovým cukrem.

jablečný koláč

V troubě předehřáté na 180°C pečeme zhruba hodinu, dokud těsto není zlatavě hnědé a jablka zkaramelizovaná a propečená. Upečené vyndáme z trouby, necháme chladnout na mřížce a potřeme meruňkovým glazé, jež přichystáme z:

  • 100g meruňkové marmelády
  • 20ml vody

V kastrůlku suroviny necháme pár minut prohřát. Poté buď přecedíme přes jemné sítko, nebo tyčovým mixérem rozmixujeme. Osobně dávám přednost rozmixování, drobné kousky nevadí a oku lahodí. Štětcem rozetřeme teplé glazé v tenké vrstvě po koláči.

jablečný koláč

 

Jestli Vám vyšel koláč jako mně, tak teď bytem voní vanilka a jablka, kocháte se pohledem na zlatavou barvu, je Vám líto do koláče zakrojit, ale sliny se Vám sbíhají tak, že je prostě třeba ochutnat. Nebo se pletu?

8 Comments

  • Kateřina Dvořáková

    Souhlasím, v jednoduchosti je krása. Jablka jsou úžasná snad v každé variaci a tato vypadá také zajímavě!:)

    21 Feb
    Reply
  • Markétka

    V jednoduchosti potravin ano, ale musím uznat a zároveň tím smeknout, že recept vůbec jednoduchý není. Přesto díky za něj! Až bude dlouhé chladné odpoledne a pro koho péct, vykasám si rukávy a jdu na to. :)

    27 Feb
    Reply
  • Michal

    Vypadá úžasně!! Zrovna se chladí v ledničce a už se nemůžu dočkat, až koláč ochutnám :-)

    18 Oct
    Reply
  • Petra

    Krásný recept:akorát místo jablek jsem dala hrušky =) Nemůžu se dočkat až koláč bude hotový =)

    3 Nov
    Reply
  • Jana

    Už se těšim až si ho o víkendu udělám :)

    16 Jun
    Reply
  • Hana le Boulanger

    Jablečný dort vypadá skvěle, určitě vyzkouším.

    4 Feb
    Reply
  • Anonymous

    Koláč je strašně sladký a určitě se nepeče hodinu – to by byl na uhel! Doporučuji cukr na polovinu a do jablek dat tak lžičku…jinak muže byt dobrý

    13 Mar
    Reply
  • Marissa

    Dobrý recept. Moje dcera Anna byl potěšen.

    21 Mar
    Reply

Komentáře

Zanechte komentář