Hruškový tarte tatin

Za oknem ocelová obloha, mrholí, listí hýří barvami a chuť na něco sladkého stála při zrodu volné variace na téma tarte tatin. Tedy obráceného koláče, kde prim tentorkáte hrají hrušky, karamel a pâte sablé.

hruskovy tarte tatin

Jako těsto jsem zvolil pâte sablé,  použité též například u citronového koláče, šlo by použít i pâte brisée nebo pâte sucrée neb sladké to je od karamelu až až.

suroviny na těsto (pro 24cm velkou kolačovou formu):

  • 150g másla
  • 90g cukru
  • 2 žloutky
  • 255g hladké mouky
  • špetka soli

Utřeme máslo s cukrem a špetkou soli do nadýchané konzistence, po jednom postupně přidáme oba žloutky, nakonec přidáme mouku a vypracujeme těsto. V případě potřeby přidejte lžíci – dvě studené vody, ale pozor – ať těsto není příliš řídké. Zabalte do fólie a šup s ním do ledničky, alespoň na 1 hodinu, ale vydrží tam připravené i jeden týden. Pokud bude těsto málo vychlazené, jeho další zpracování bude obtížné.

Hrušky - ideálně tvrdší odrůdy

suroviny:

  • 4 – 5 hrušek,  podle velikosti
  • cukr
  • hřebíček
  • citrónová šťáva
  • …skořice, kardamon, apod. dle chuti a libosti

Hrušky oloupeme, podélně přepůlíme a zbavíme jadřinců. Spolu s trochou cukru, hřebíčku, citronové štávy (dalším chutím jako skořice, kardamon a pod. se meze nekladou) krátce povaříme, tak říkajíc al dente. Poloviny hrušek svisle pokrájíme, ale nedokrajujeme do konce. Formu vysteleme pečícím papírem a hrušky do ní vějířkovitě rozprostřeme, důlky od jadřinců směrem k sobě.

Kramel
Šálek cukru a pár lžic vody, tak akorát na rozpuštění cukru v kastrůlku, na mírném plameni necháme zkaramelizovat do jantarové barvy. Obsah kastrůlku vylijeme rovnoměrně na hrušky.

Finish a pečení

Vyndáme těsto z lednince, na pomoučeném válu vyválíme do velikosti formy a přeneseme. Pečeme při 170°C 25 minut, resp. do zlatavé barvy těsta.  Po alespoň částečném (pro nedočkavé) vychladnutí, přiklopíme formu talířem a koláč otočíme.

Podával jsem ho jen tak, ale bezpečně si ho dokážu představit s kopečkem oříškové nebo vanilkové zmrzliny.

Pekli jste ho? Jak se vám povedl a chutnal? Podělte se s ostatními v komentářích.

 

Komentáře

Zanechte komentář